Aanslag pand SD Singel 137 (15-2-45)


Op 15 februari 1945 vindt er een aanslag plaats op het kantoor van de Sicherheitsdienst aan de Singel 137. Deze aanslag was een wraakactie voor de behandeling die verzetsstrijdster Lenie Dicke en haar familie ten deel viel.

Na de bevrijding van Dicke uit het huis van bewaring op 8 januari 1945 staken de Duitsers haar ouderlijk woonhuis aan de Prinsenstraat in brand. Ook de mishandelingen die Dicke als jonge dame moest ondergaan, konden de verzetsmensen niet over hun kant laten gaan. De 1cie Binnenlandse strijdkrachten onder leiding van "Michiel" Beekman kreeg de opdracht de aanslag uit te voeren.

De ploeg werd uit de volgende illegalen samengesteld:

5 man in burger

2 man in politie uniform

1 echte agent (naam onbekend)

1 in marechaussee uniform.

Men startte rond 21:00 vanuit een pand op de Dubbeldamseweg.

Van tevoren hadden ze alle materialen verzameld.

De voorraad bestond uit 20 kg trotyl (explosief), gammonds (explosief), handgranaten, vuurkoord, slagkoord en diverse vuurwapens.

Onder leiding van Beekman, die reserve officier der genie was en enig verstand van explosieven had, werden de explosieven voorbereid.

Om 3:45 verlieten de jongens het pand om het vonnis te voltrekken.

De mannen namen hun afgesproken posities in. Er was een probleem, tegenover het object zaten militairen van de Kriegsmarine gekazerneerd en er stond altijd een wachtpost. Een van de jongens kreeg de opdracht deze met een handgranaat uit te schakelen mocht hij moeilijkheden opleveren.

De jongens slopen richting achterzijde van Singel 137 en brachten onder elk benedenraam hun explosieven aan. Ook het bovenraam, waar de gevreesde SD chef sliep werd uiteraard niet vergeten. De ladingen werden onderling met elkaar verbonden. Een grote springlading werd op de stoep voor de voordeur geplaatst, ongeveer 12kg trotyl. Het aanbrengen van de explosieven duurde ongeveer 30 minuten.

Het was flink schrikken voor de jongens toen een van hen zijn pistool op de grond liet kletteren, gespannen wachten zij af op een eventuele Duitse reactie en gelukkig kwam deze niet.

2 jongens posteerden zich ondertussen. De ene met een fles ontvlambare vloeistof en de andere met twee gammonds.

Bob stak het lont aan enkele seconden later vond de eerste explosie plaats. Drie steekvlammen leken uit het huis te schieten. De twee jongens met de vloeistof en de gammonds lieten deze detoneren. De omgeving stond even als in daglicht en de jongens raakten hierdoor behoorlijk verblind.

Toen stak Beekman de trotyllading voor de deur aan. De steekvlam kwam helemaal tot de overzijde van de Singel.

De jongens maakten zich snel uit de voeten, want de Duitsers van de Kriegsmarine kwamen naar buiten gerend en er werd flink geschoten. Beekman kreeg nog flink pech, want hij liep in de duisternis met zijn hoofd tegen een urinoir aan. Een van de jongens was zo verblind dat hij de groep kwijtraakte en hij wist te schuilen bij een collega illegaal op de Singel.

Het pand was totaal vernield, maar Neumann en zijn collega's waren nog in leven.

Neuman werd echter op het matje geroepen bij de Ortskommandant en het werken werd hem moeilijk gemaakt. Snel vertrok Neumann naar een ander werkgebied alwaar de Dordtse KP het vonnis alsnog voltrok.

bronnen:

- Dordrecht 1940-1945 (1983)

- Verzet in en om Dordt door K. van Loon (1947)

- Dhr. J. van Helden (museum 1940-1945)

Copyright M. Leentvaar 2012

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin